PetSmile

PetSmile

Fa-ti cel mai bun prieten sa zambeasca din nou

Insuficienta renala cronica la pisica

Ce este insuficienta renala cronica ( IRC )

IRC reprezinta o diminuare progresiva si ireversibila a functiilor rinichiului pe o perioada indelungata de timp. Aceasta diminuare a functiei renale isi are suportul in distrugerea unitatii functionale de baza a rinichiului – nefronul. IRC devine clinic evidenta abia dupa pierderea a peste doua treimi din numarul total de nefroni.

In esenta , in cazul Insuficientei Renale Cronice, RINICHIUL isi pierde capacitatea de a concentra urina si de a recicla apa. La nivelul rinichiului sangele este filtrat si sunt eliminate diverse toxine prin intermediul diluarii lor in apa. In IRC produsele metabolice secundare nu mai sunt eliminate eficient, acumulandu-se in cantitati din ce in ce mai mari la nivel sanguin , rezultand o autointoxicatie. Un rinichi eficient reuseste sa elimine mari cantitati de metaboliti toxici intr-o cantitate mica de urina ( densitatea specifica este aproximativ 1.020-1.030, cu limite mai largi cuprinse intre 1.015 si 1.050, in functie de starea de hidratare). O scadere a densitatii urinei, observata in mod constant, chiar si dupa privarea de apa,  indica incapacitatea rinichiului de a mai folosi eficient apa si de a elimina concomitent metabolitii toxici. Urina va avea un volum total zilnic mai mare (poliurie) si va fi mai putin concentrata, valorile densitatii ei situindu-se aproape de cea a plasmei sanguine (1.010). In consecinta apa, fiind eliminata in cantitati mari, impreuna cu anumiti electroliti, creste concomitent si nevoia de apa , aparand setea exagerata ( polidipsia ). Acest tandem de simptome polidipsie-poliurie apare de obicei primul, fiind uneori trecut cu vederea de catre stapani.

Care sunt cauzele  IRC ?

Factorii care conduc la instalarea IRC sunt multipli si actioneaza de cele mai multe ori concomitent. Varsta ( peste 7 ani ), hranirea neadecvata, predispozitia genetica, factori infectiosi, toxici. In ultima perioada se acorda o mai mare atentie si unor factori cu o actiune mai subtila – hipertensiunea, dietele acidifiante, hipokalemia (concentratia scazuta de potasiu la nivel sanguin), infectiile dentare- ca factori contributori in instalarea IRC.

In mare , afectiunile care pot conduce la IRC pot fi impartite in congenitale sau dobandite.

Afectiuni congenitale:

PKD ( Polikistic Renal Disease- rinichi polichistic)- afectiune congenitala cel mai des intalnita la persane sau metisii acestora.

Displazia renala- dezvoltarea congenitala anormala a unuia sau a ambilor rinichi

Aceste afectiuni duc de obicei la instalarea timpurie a IRC sau chiar a IRA ( insuficienta renala acuta ) , in functie de gravitatea lor.

Afectiuni dobandite:

Nefrita interstitiala cronica-inflamarea cronica a tesutului interstitial renal; conduce in timp la fibroza renala

Glomerulonefrita autoimuna- este o afectiune dobandita in urma lezionarii glomerulilor renali de catre complexele antigen-anticorpi

Pielonefrita- infectie bacteriana renala

Neoplazii- de exemplu limfomul

Hidronefroza- produsa prin obstructia cailor de eliminare a urinei din rinichi

Amiloidoza renala-produsa prin acumularea amiloidului in tesutul renal

Peritonita infectioasa felina- o boala virala

 

Care sunt simptomele insuficientei renale cronice ?

 

Simptomele IRC pot fi mai mult sau mai putin evidente, in functie de stadiul evolutiv, timpuriu sau avansat. 

Intr-o prima faza apar: 

Polidipsia-poliuria

Deshidratarea

Scaderea in greutate

Blana cu aspect mat

Scaderea apetitului sau apetit capricios

Apatie

Cu cat avanseaza IRC se instaleaza si simptome mai grave:

Letargie

Depresie

Anorexie ( refuzul total al hranei )

Halitoza uremica ( aerul expirat are miros de urina )

Sialoree ( saliva curge din gura )

Voma repetata

Emaciere ( slabire accentuata )

Convulsii

Coma

Diagnosticul IRC se face prin corelarea simptomelor cu rezultatele analizelor de laborator ale sangelui si urinei, precum si cu rezultatele altor metode de diagnostic paraclinic.

Parametri sanguini pot fi modificati dupa cum urmeaza:

Uremia- in mod normal acest parametru ar trebui sa se situeze in jurul valorii de 25 mg/dl. In cazul IRC valorile uremiei sunt frecvent de peste 150-200 sau chiar 300 mg/dl in cazurile avansate.

Creatinina sanguina - nivelul normal al acestui metabolit la nivel sanguin este de maxim 1.8-2 mg/dl. In cazul IRC valoarea acestuia se mentine constant peste valoarea de 3-4 mg/dl

Fosforul -valorile fosforului vor fi crescute in IRC datorita incapacitatii rinichiului de a-l mai excreta eficient. Hiperfosfatemia duce in timp la hiperparatiroidism.

Kalemia = scaderea valorilor potasiului la nivel sanguin; este consecinta pierderii abilitatii rinichiului de a reintegra la nivel sanguin potasiul si excretarii exagerate a acestuia

Hematocritul= volumul total de hematii (globule rosii); acesta este scazut (anemie) datorita faptului ca rinichiul nu mai poate produce eficient eritropoitina, un hormon care stimuleaza producerea de hematii la nivelul maduvei osoase hematogene.

Densitatea urinei se situeaza constant sub 1.015. Aceasta valoare trebuie corelata cu starea de hidratare si se urmareste atat in stare normala cat si dupa privarea de apa. Singura, valoarea densitatii urinei nu este de ajuns pentru a spune ca avem de a face cu IRC, insa corelata cu valorile crescute ale ureei si creatininei la nivel sanguin capata o valoare  semnificativa in diagnostic.

 Ecografia abdominala poate identifica modificari precum  : hiperecogenicitatea tesutului renal ( fibrozare ), micsorarea dimensiunilor renale, aspect neregulat cu deformari de suprafata, grad slab de diferentiere intre corticala si medulara, modificarea raportului cortico-medular, hipoecogenicitatea si renomegalia (in cazul limfosarcomului).

Cum se poate trata IRC ?

Un rol important in tratamentul  insuficientei renale cronice il are dieta . Aceasta va viza scaderea cantitatii totale de proteina cu mentinerea unor proteine de calitate, bogate in aminoacizi esentiali, precum si scaderea continutului in fosfor  si sodiu . Amanunte legate de optiunile pe care le aveti privind alimentatia pisicii cu IRC le aveti in articolul “Alimentatia dietetica”.

Din punct de vedere medical se va urmari rehidratarea si restabilirea echilibrului electrolitic. Acest scop va fi atins in cazurile mai usoare prin administrarea subcutanata de solutii de electroliti la  intervale regulate de timp, sau in cazurile mai grave prin administrari intravenoase. In felul acesta metabolitii toxici de la nivel sanguin vor fi diluati si eliminati mai usor. In cazurile mai grave de deshidratare se opteaza initial pentru rehidratare prin administrari intravenoase, ulterior, dupa reechilibrarea hidroelectrolitica, trecandu-se la administrarea subcutanata. O optiune o constituie si dializa peritoneala, ce consta in introducerea unei solutii izotone [cu aceeasi osmolaritate cu cea a sangelui normal ] in cavitatea peritoneala unde, datorita diferentelor de concentratie, are loc o migrare a substantelor aflate in sange in exces  catre lichidul cu concentratie fiziologica. Acesta se scoate ulterior, dupa un interval de timp.

Ca medicatie se poate recurge, cu prudenta insa, la medicamente din categoria antacidelor care impidica absorbtia fosforului la nivel intestinal. Balanta fosfor-calciu poate fi mentinuta si prin administrarea de calcitriol . Nivelul sanguin scazut al potasiului poate fi corectat prin suplimentarea orala a acestuia. Medicatia va viza totodata si corectarea hipertensiunii. Se va urmari totodata imbunatatirea apetitului prin medicatie specifica (diazepam, oxazepam) si prin prepararea cat mai atragatoare a hranei ( hrana sa fie preincalzita, de consistenta preferata de pacient).

In cazul diagnosticarii prezentei urolitilor la nivel renal se va combate infectia ascociata cu prezenta acestora (pielonefrita) prin instituirea unei antibioterapii adecvate pe termen lung.

Trebuie sa fim totusi realisti si sa constientizam faptul ca aceasta afectiune este ireversibila si cu deznodamant previzibil, intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat. Cu un tratament adecvat se pot obtine totusi, in functie de stadiul evolutiv in care a fost diagnosticata IRC,  luni sau ani de viata,  in conditii de calitate a vietii acceptabile.

Se poate preveni insuficienta renala cronica ?

Avandu-se in vedere etiologia complexa a IRC este greu sa prevenim aceasta boala. O dieta  echilibrata, tratarea la timp a afectiunilor obstructive urinare, tratarea corecta a infectiilor aparatului urinar, depistarea timpurie si tratarea corecta a diabetului , depistarea si tratarea hipertensiunii – toate acestea joaca un rol important in preventia insuficientei renale cronice.

Diagnosticarea si tratarea timpurie a IRC sunt definitorii in prelungirea vietii pacientului, iar investigatiile precum examenul clinic periodic, analiza biochimica periodica a sangelui si a urinei, ecografia abdominala sunt determinante in depistarea la timp a IRC.

Dr. med.vet. Catalin Manea

 

© 2008 PetSmile.ro. Toate drepturile rezervate. PetSmile is proudly powered by WordPress
Entries (RSS) and Comments (RSS).