PetSmile

PetSmile

Fa-ti cel mai bun prieten sa zambeasca din nou

Archive for the ‘Insuficienta renala cronica la pisica’ Category

Insuficienta renala cronica la pisica

Tuesday, March 11th, 2008

Ce este insuficienta renala cronica ( IRC )

IRC reprezinta o diminuare progresiva si ireversibila a functiilor rinichiului pe o perioada indelungata de timp. Aceasta diminuare a functiei renale isi are suportul in distrugerea unitatii functionale de baza a rinichiului – nefronul. IRC devine clinic evidenta abia dupa pierderea a peste doua treimi din numarul total de nefroni.

In esenta , in cazul Insuficientei Renale Cronice, RINICHIUL isi pierde capacitatea de a concentra urina si de a recicla apa. La nivelul rinichiului sangele este filtrat si sunt eliminate diverse toxine prin intermediul diluarii lor in apa. In IRC produsele metabolice secundare nu mai sunt eliminate eficient, acumulandu-se in cantitati din ce in ce mai mari la nivel sanguin , rezultand o autointoxicatie. Un rinichi eficient reuseste sa elimine mari cantitati de metaboliti toxici intr-o cantitate mica de urina ( densitatea specifica este aproximativ 1.020-1.030, cu limite mai largi cuprinse intre 1.015 si 1.050, in functie de starea de hidratare). O scadere a densitatii urinei, observata in mod constant, chiar si dupa privarea de apa,  indica incapacitatea rinichiului de a mai folosi eficient apa si de a elimina concomitent metabolitii toxici. Urina va avea un volum total zilnic mai mare (poliurie) si va fi mai putin concentrata, valorile densitatii ei situindu-se aproape de cea a plasmei sanguine (1.010). In consecinta apa, fiind eliminata in cantitati mari, impreuna cu anumiti electroliti, creste concomitent si nevoia de apa , aparand setea exagerata ( polidipsia ). Acest tandem de simptome polidipsie-poliurie apare de obicei primul, fiind uneori trecut cu vederea de catre stapani.

Care sunt cauzele  IRC ?

Factorii care conduc la instalarea IRC sunt multipli si actioneaza de cele mai multe ori concomitent. Varsta ( peste 7 ani ), hranirea neadecvata, predispozitia genetica, factori infectiosi, toxici. In ultima perioada se acorda o mai mare atentie si unor factori cu o actiune mai subtila – hipertensiunea, dietele acidifiante, hipokalemia (concentratia scazuta de potasiu la nivel sanguin), infectiile dentare- ca factori contributori in instalarea IRC.

In mare , afectiunile care pot conduce la IRC pot fi impartite in congenitale sau dobandite.

Afectiuni congenitale:

PKD ( Polikistic Renal Disease- rinichi polichistic)- afectiune congenitala cel mai des intalnita la persane sau metisii acestora.

Displazia renala- dezvoltarea congenitala anormala a unuia sau a ambilor rinichi

Aceste afectiuni duc de obicei la instalarea timpurie a IRC sau chiar a IRA ( insuficienta renala acuta ) , in functie de gravitatea lor.

Afectiuni dobandite:

Nefrita interstitiala cronica-inflamarea cronica a tesutului interstitial renal; conduce in timp la fibroza renala

Glomerulonefrita autoimuna- este o afectiune dobandita in urma lezionarii glomerulilor renali de catre complexele antigen-anticorpi

Pielonefrita- infectie bacteriana renala

Neoplazii- de exemplu limfomul

Hidronefroza- produsa prin obstructia cailor de eliminare a urinei din rinichi

Amiloidoza renala-produsa prin acumularea amiloidului in tesutul renal

Peritonita infectioasa felina- o boala virala

(more…)

© 2008 PetSmile.ro. Toate drepturile rezervate. PetSmile is proudly powered by WordPress
Entries (RSS) and Comments (RSS).