PetSmile

PetSmile

Fa-ti cel mai bun prieten sa zambeasca din nou

Archive for November, 2008

Maladia Carre (popular: Jigodia, engl: Distemper)

Thursday, November 27th, 2008

Maladia Carre este provocata de un virus din familia Paramixoviridae, genul Morbillivirus care afecteaza mai multe specii din familia Canidae (cainele domestic, cainele salbatic african, lupul, vulpea), Mustelidae (ex:dihorul), Procyonidae (ex: ratonul), Hyaenidae (hienele), Felidae (ex: leul, tigrul jaguarul ; pisica domestica nu este afectata de acest virus) .

Virusul maladiei Carre este inrudit cu virusul variolei de la om.

Virusul este usor inactivat de substantele decontaminante , avand o rezistenta scazuta la factorii de mediu precum uscaciunea, rezistand la temperatura camerei doar cateva ore. Totusi, in medii umbrite, umede si cu temperaturi scazute, usor peste 0 grade Celsius , virusul poate rezista cateva sapamani.

Pentru prima oara aceasta boala a fost descrisa de Henri Carre in anul 1905 la cainele domestic, aceasta specie avand de altfel un rol important in raspandirea bolii la nivel global, cu afectarea faunei salbatice.

Receptivitatea maxima se situeaza in jurul varstei de 6 luni, putand afecta cateii intre 3 luni si 1,5 ani. Rareori fac aceasta boala cainii adulti sau cateii vaccinati.

Infectia are loc pe cale respiratorie ( de cele mai multe ori) sau digestiva, prin intermediul aerosolilor exprimati de animalele bolnave in timpul stranutului sau tusei. Virusul poate fi vehiculat si de catre om si transmis animalelor receptive. Deasemenea virusul poate fi transportat de sursele de apa contaminate cu urina sau secretii/ exudate provenite de la animalele bolnave.

Dupa contaminare si  infectie, replicarea virusului se produce de obicei in formatiunile limfoide asociate cailor respiratorii. Ulterior replicarea virusului are loc in epiteliile aparatului urinar, digestiv precum si in sistemul nervos central si in nervii optici. Evolutia bolii urmareste replicarea virala in aceste tesuturi. Amploarea viremiei (prezenta virusului in sange si diverse tesuturi si organe) este dependenta de nivelul imunitatii umorale specifice (anticorpi specifici impotriva virusului maladiei Carre) in faza viremica.

(more…)

© 2008 PetSmile.ro. Toate drepturile rezervate. PetSmile is proudly powered by WordPress
Entries (RSS) and Comments (RSS).