PetSmile

PetSmile

Fa-ti cel mai bun prieten sa zambeasca din nou

Archive for the ‘Uncategorized’ Category

Zoonozele-bolile transmise de la animale la om

Tuesday, April 15th, 2008

Zoonozele sunt definite ca boli infecto contagioase, parazitare, micotice,bacteriene sau virale, transmise omului de catre animale.

Zoonozele parazitare

Bolile parazitare transmise de la animale la om sunt foarte diverse si sunt caracteristice anumitor zone geografice , in functie de aria de raspandire a diverselor organisme parazitare. In cele ce urmeaza ma voi referi la zoonozele  cele mai frecvente in tara noastra si cu relevanta cea mai mare din punct de vedere al potentialului patogen pentru om.

PROTOZOOZELE

Giardia spp. este un protozoar parazit care poate afecta diferite specii de mamifere, inclusiv omul. La caine infestarea cu Giardia se manifesta cu scaune moi, mucoide cu frecventa crescuta. Starea generala poate fi si ea afectata in masura in care infestarea este severa. De obicei starea generala este buna, apetitul este prezent.

Acest protozoar poate infesta si omul, mai ales indivizii cu un sistem imunitar slabit sau insuficient dezvoltat , precum cel al copiilor. Infestarea se produce pe cale orala.

Pentru decontaminarea suprafetelor infestate (podele,etc) sunt eficiente produsele pe baza de hipoclorit de sodiu.

Cryptosporidium spp. produce simptome asemanatoare cu cele din infestarea cu Giardia. Afecteaza cainele si pisica si se poate transmite si la om. Nu exista un tratament eficient pentru acest tip de afectiune.Preventia si combaterea se bazeaza pe masurile de igiena.

Toxoplasma gondii este un protozoar care infesteaza atat cainele cat si pisica.. La pisica infectia poate fi inaparenta clinic, arareori producand diaree.

In infectia generalizata la pisica semnele clinice sunt febra, letargie, semne respiratorii (dispnee), anorexie (lipsa apetitului), icter, discomfort abdominal, semne nervoase ( pareze, ataxie, tremor al capului etc), oftalmii. Infectia generalizata poate conduce la moarte, mai ales la subiectii imaturi.

La caine infectiile pot produce ocazional febra, anemie, diaree si voma, pneumonie, semne neuromusculare, anemie.

La pisica boala poate fi asociata cu boli imunosupresive precum leucemia felina.

Pentru om este semnificativa infectia in timpul sarcinii la femeie, aceasta putand produce malformatii congenitale sau avort. Infectia la adulti poate fi clinic inaparenta sau poate produce simptome asemanatoare gripei sau leziuni cronice  oculare. Simptomele pot persista ani de zile de la infectie.

Infestarea omului are loc pe cale orala sau transplacentara in cazul fatului.

HELMINTOZELE sunt boli parazitare produse de catre viermii intestinali. Acestea pot fi produse de catre diverse stadii evolutive ale parazitilor intestinali; omul poate fi infestat fie cu  formele evolutive intermediare ale viermilor intestinali, fie gazduieste formele adulte ale acestora.

CESTODOZELE-bolile produse de tenii

Teniile (viermii lati, panglica) se pot regasi la om atat in forma larvara cat si in forma adulta , in functie de specia de tenie si de ciclul de viata al acesteia.

La cainii si pisicile infestate , de obicei,  nu exista simptomatologie clinica legata de infestatia cu tenii.

Dipylidium caninum se regaseste la caine si om in forma adulta care isi are sediul in intestin, unde se fixeaza cu ajutorul scolexului (“capul” teniei).

La caine, segmente ( proglote ) din portiune terminala a teniei  care contin oua, se  desprind si sunt antrenate in fecale de unde sunt eliminate in exterior. Proglotele pot fi observate in fecale sau pe parul din jurul anusului. Aceste au dimensiunea de aprox. 1,5 cm si au miscari de tarare. Miscarea proglotelor la nivelul anusului poate face cainele sa se linga sau sa se tarasca pe fund. Omul, mai ales copii, se poate infesta cu aceasta tenie prin ingerarea accidentala a purecilor adulti care contin oua de tenie (formele larvare ale purecilor se por hrani cu oua ale acestei tenii).

Tenia adulta masoara pana la 30 cm.

Infestarea cainilor se face prin ingerarea purecilor adulti.

Combaterea acestei tenii se face cu substantele uzuale continute in pastilele de deparazitare ( Drontal Plus, Cestal Plus, Pratel, Tiantelm etc.). Este foarte important sa se urmareasca combaterea concomitenta si a infestatiei cu pureci, intrucat acestia sunt gazda intermediara a acestei tenii.

Taenia species este un gen de tenii care contine mai multe specii care se pot regasi la caine sau pisica sub forma adulta. Formele intermediare se regasesc de obicei la ierbivore, rareori la om. Puii carnivorelor se infesteaza de obicei dupa ce trec pe mancare solida, forma adulta a teniei putand fi observata abia la o luna dupa aceasta. Forma adulta poate atinge dimensiuni de pana la 500 cm.

Carnivorele domestice se infesteaza prin vanarea unor animale mici (soparle, insecte, pasari) sau prin hranirea cu carne insuficient preparata termic care contine forme larvare (chisti) ale teniei.

Echinococcos granulosus este o tenie de dimensiuni foarte mici (3 mm). Cainele este gazda definitiva a acestei tenii si se infesteaza cu formele larvare din carnea  si organele provenite de la oaie sau mai rar de la alte ierbivore ungulate. Omul este gazda intermediara accidental (nu intra in ciclul de viata obisnuit al teniei). Infestarea omului se produce cu oua provenite din fecalele cainilor care au forma adulta. La om forma larvara produce chisturi hidatice in diferite organe (ficat, plamani, creier) si este extrem de grava. Tratarea la om a acestor chisturi se face chirurgical si cu medicamente cestodocide cu actiune pe formele larvare. In tara noastra aceasta boala este endemica, inregistrandu-se foarte multe cazuri de chisturi hidatice la om.

Este foarte important de aceea sa nu se hraneasca cainii cu carne sau organe nepreparate termic provenite de la oi. Ouale acestei tenii pot rezista in mediu pana la 1 an in conditii propice de umezeala si temperatura scazuta. Cadura si deshidratarea le distrug.

Deasemenea este importanta deparazitarea interna periodica a cainilor si indepartarea si distrugerea fecalelor acestora pentru a se preveni contaminarea mediului cu ouale acestei tenii, prevenindu-se astfel infestarea omului dar si a gazdei intermediare obisnuite-oaia.

NEMATODOZELE gastrointestinale sunt boliparazitare produse de viermii intestinali rotunzi.

Toxocara canis (caine) , Toxocara cati (pisica) , Toxascara leonina ( caine, pisica) produc leziuni diferite , in functie de stadiul de dezvoltare in care se gasesc in organismul gazda. Formele larvare pot determina semne respiratorii datorita migrarii lor prin plamani. Viermii adulti sunt tolerati bine de organismul gazda atunci cand sunt in numar mic. Aflati in numar mare pot determina o absorbtie insuficienta a hranei de la nivel intestinal, puii infestati masiv fiind slabi si cu abdomenul dilatat. Puii parazitati intens pot suferi ocluzii intestinale sau pot fi afectati de toxinele secretate de numarul mare de paraziti.

Infestarea puilor este de regula prenatala, astfel incat toti puii proveniti din mame nedeparazitate pot fi considerati a fi infestati. Infestarea poate avea loc si prin laptele supt de la mama.

Adultii se pot infesta foarte usor  cu oua embrionate provenite din mediul in care se plimba, pe care le preiau prin lins.

Oamenii, in special copii, se pot infesta deasemenea cu oua embrionate aflate in numar foarte mare in solul din parcuri, gradini, etc infestate de fecalele cainilor sau pisicilor. Ouale acestor paraziti pot fi ingerate de numeroase alte animale care actioneaza ca gazde pasive (insecte, rame, pasari, rozatoare). Cainii si pisicile se pot infesta deasemenea ingerand aceste organisme.

Viermii adulti masoara 10-16 cm.

Ancylostoma caninum este un nematod care paraziteaza cainii si mai rar pisicile ca gazda definitiva. La nivel inestinal acesti paraziti pot produce grave leziuni datorita hranirii agresive prin lezionarea mucoasei intestinale. Infestatiile masive pot conduce la anemierea grava sau chiar moartea cateilor.. Cainele afectat prezinta fecale hemoragice sau melena, anemie, slabire accentuata, dermatite la nivelul zonelor ventrale si la nivelul labutelor.

Infestarea poate avea loc prin ingestia oualelor embrionate sau prin traversarea directa a pielii de catre stadiile larvare. Infestarea poate avea loc deasemenea prin laptele supt de la mama.

La om acest parazit poate determina enterita eozinofilica sau dermatite la nivelul zonelor de penetrare a pielii de catre larve. Infestarea la om poate fi orala sau transcutanata.

Viermii adulti masoara aproximativ 2 cm.

Ancylostoma tubaeforme infesteaza picica. Semnele clinice si ciclul de viata sunt asemanatoare cu ale A. caninum.

Uncinaria stenocephala este asemanatoare cu Ancylostoma insa este mai putin agresiva. Afecteaza atat cainele cat si pisica. La om nu poate produce decat dermatite .

Ancylostyoma si Uncinaria necesita doze crescute de antihelmintice.

SCABIILE

Sarcoptex scabiei este un acarian care paraziteaza mai multe specii. La om acest parazit provoaca dermatite manifestate prin prurit intens. Cainele poate fi infestat de aceasta specie, pisica fiind rezistenta. Parazitul poate trece de la caine la om , avand un grad de contagiozitate destul de mare. La caine produce prurit intens (mancarime), dermatita , alopecie(caderea parului), localizandu-se initial la nivelul coatelor , pavilioanelor auriculare (varful urechilor), partile laterala ale toracelui, abdomen, ulterior putand capata caracter generalizat.

Pentru prevenirea si/sau combaterea acestui parazit se poate folosi produsul Stronghold.

Trebuie retinut ca in aproape toate bolile zoonotice parazitare un rol important in preventia la om il au regulile elementare de igiena, precum spalatul pe maini, mai ales inainte de masa, spalarea riguroasa a legumelor si fructelor, precum si prepararea termica corecta a alimentelor de origine animala.

Dr. med. vet. Catalin Manea

© 2008 PetSmile.ro. Toate drepturile rezervate. PetSmile is proudly powered by WordPress
Entries (RSS) and Comments (RSS).