PetSmile

PetSmile

Fa-ti cel mai bun prieten sa zambeasca din nou

Tusea de canisa (Traheobronsita infectioasa a cainelui)

Tusea de canisa este o boala infectioasa inalt contagioasa cu exprimare respiratorie care afecteaza cainele . In producerea acestei boli pot participa diferite combinatii de microorganisme, virusuri si bacterii. Totusi , ca prezenta  constanta , se remarca Bordetella bronchiseptica. Alaturi de aceasta bacterie se pot regasi virusuri diferite, precum virusul parainfluentei, adenovirusurile, virusul maladiei Carre, dar si alte bacterii: Pseudomonas spp. , Escherichia coli , Klebsiella pneumoniae, Mycoplasma spp.

Factori de risc

Aceasta maladie este asociata in mod frecvent cu anumiti factori favorizanti: aglomerari mari de animale (canise, adaposturi de animale), conditii improprii de igiena- umiditate crescuta, spatii excesiv ventilate, temperaturile scazute, stresul nutritional. Totusi boala se poate inregistra si la animalele de companie, mai ales in sezonul rece, dupa contactul cu caini bonavi.

Manifestari clinice si evolutie

Aceasta boala evolueaza de obicei benign, fara modificarea starii generale, cu inflamarea cailor respiratorii superioare, exprimata clinic prin tuse uscata, cu crize prelungite, paroxistice care pot fi provocate usor si prin palparea laringelui si/sau a traheei . De obicei afectiunea se limiteaza la caile respiratorii superioare, dar la cainii tineri (sub 6 luni) sau la cainii adulti/batrani debilitati poate evolua catre bronhopneumonii, pneumonii interstitiale. In aceste cazuri se pot inregistra si alte semne mai grave: scurgeri nazale purulente, tuse umeda-productiva, lipsa poftei de mancare, febra. Febra prelungita, care nu cedeaza la antibioterapie poate fi semnul infectiei  cu virusul maladiei Carre.

De obicei severitatea simptomelor se diminueaza dupa o saptamana , dar boala poate continua pana la 14-21 zile.

Diagnosticul se bazeaza pe aparitia brusca a tusei dupa contactul in ultimele 5-10 zile cu alti caini cu simptomele amintite mai sus.

Tratamentul se bazeaza pe antibioterapie pe perioade prelungite. Antitusivele sunt indicate doar in cazul tusei neproductive. Studiile facute in acest domeniu au relevat faptul ca in infectiile care afecteaza caile repiratorii profunde, antibioticele administrate oral sau injectabil au o eficacitate redusa, fiind mai eficienta administrarea antibioticelor prin aerosolizare sau injectii directe, intratraheale.

Preventia priveste vaccinarea impotriva infectiei cu virusurile implicate (vaccinarea impotriva  maladiei Carre, adenovirozei, parainfluentei) precum si vaccinarea impotriva infectiei cu Bordetella bronchiseptica cu ajutorul unui vaccin cu administrare intranazala (NOBIVAC KC). Acest vaccin previne  si infectia cu virusul parainfluentei.

La fel de importante sunt si respectarea conditiilor de igiena si a unei alimentatii complete si corecte.

O atentie deosebita trebuie acordata  acestei boli in special datorita faptului ca, in prezent, maladia Carre (jigodia) are o rapandire fara precedent in ultimii zece ani, tusea de canisa putand oferi un teren propice pentru infectia cu virusul maladiei Carre, virus cu inalta patogenitate si care determina mortalitate foarte ridicata .

© 2008 PetSmile.ro. Toate drepturile rezervate. PetSmile is proudly powered by WordPress
Entries (RSS) and Comments (RSS).