PetSmile

PetSmile

Fa-ti cel mai bun prieten sa zambeasca din nou

Babesioza – o boala grava, usor de prevenit

capusa femela dupa hranire si capusa masculcapusa in timpul hraniriihematie infestata cu Babesia canis

 

 

 

 

 

 

 

 

Babesioza ( Piroplasmoza ) este o boala parazitara produsa de paraziti din genul Babesia care afecteaza diferite specii de animale, fiind transmisa prin intermediul capuselor.

In momentul hranirii, capusele pot transmite animalului gazda o serie de microorganisme , printre care si paraziti din genul Babesia. Acest parazit se multiplica in interiorul hematiilor ( globulele rosii ale sangelui ) pe care le distruge, rezultand in felul acesta o anemiere a organismului gazda, compusii rezultati din distrugerea hematiilor afectand totodata si functia renala. Coagulabilitatea sangelui scade , mai ales datorita reducerii drastice a numarului de trombocite.

In cazul formelor evolutive grave, se poate ajunge la moartea pacientului, chiar si in cazul in care boala este tratata corect.

Cum se manifesta babesioza ?

La caine, babesioza poate avea diferite simptome, in functie de forma evolutiva- acuta/ fulminanta, subclinica sau cronica.

Primele semne ale bolii sunt destul de nespecifice: scaderea poftei de mancare, slabirea; cainele oboseste mult mai usor- nu mai este capabil sa mearga distante lungi, uneori chiar refuzand sa mai mearga( dupa ce parcurge o anumita distanta se aseaza). Cainele este febril ( temperatura depaseste 39 grade Celsius ), este apatic, nu se mai joaca, sta mai mult culcat, urina capata o culoare de la chihlimbarie pana la brun inchisa, care pateaza foarte usor obiectele sau blana, in cazul cainilor cu blana lunga de culoare deschisa.  Se poate observa si icterul ( ingalbenirea pielii si a mucoaselor).

Dupa un timp se inregistreaza refuzul total al hranei, uneori aparand si voma. Dupa o evolutie mai lunga organismul isi pierde capacitatea de a “sustine” febra si astfel se poate instala hipotermia (temperatura sub cea normala).

 

Diagnosticul babesiozei se pune in baza simptomelor clinice mai sus mentionate, corelate cu examenul ecografic ( splenomegalia- marirea in volum a splinei ) si cu examenul parazitologic al sangelui ( depistarea parazitului in interiorul hematiilor prin examenul frotiului de sange ) . Analiza de laborator a sangelui  releva scaderea, uneori dramatica, a hematocritului (numarul total de celule din sange, exprimat procentual), bilirubinemie crescuta, trombocitopenie. La analiza urinei se depisteaza bilirubinuria.

Cum se trateaza babesioza ?

Tratamentul acestei boli este necesar numai in cazul formelor acute.

Din pacate,  substantele folosite in tratamentul acestei boli  au un potential toxic destul de mare. In tratarea babesiozei au fost folosite substante precum diminazenul (Berenil ), imidocarbul ( Imizol ), cu rezultate terapeutice satisfacatoare. In prezent nu exista niciun medicament care sa asigure eradicarea completa a parazitului. 

O mare importanta in cadrul tratamentului o au reechilibrarea hidroelectrolitica si  transfuzia de sange. In cazul lipsei totale a apetitului se recurge la hranirea parenterala.

Ulterior cainele afectat de aceasta boala, desi vindecat clinic, poate ramane purtator si rezervor al acestei boli, parazitul fiind greu de eradicat chiar si cu medicatie specifica.

In unele cazuri organismul gazda este capabil sa “lupte” de unul singur cu aceasta boala, astfel ca nu se inregistreaza o simptomatologie specifica babesiosei .  Aceste cazuri trec neobservate, nefiind diagnosticate corect in lipsa unor suspiciuni clare de babesioza.

Cum se previne babesioza ?

Fiind o boala care se transmite prin intermediul capuselor , simpla deparazitare externa, cu substante cu remanenta este suficienta pentru a preveni eficient aceasta boala. Produsele recomandate sunt Frontline Spot On, Fronline Combo , Fronline Spray, Advantix, Fiprex, Fiprist repetate lunar,  zgarda Kiltix , schimbata la 5 luni, zgarda Bolfo schimbata la 2 luni, sau folosirea unei combinatii intre cele doua ( fiola si zgarda), in cazul unei infestatii masive cu capuse a mediului in care traieste cainele.

In consecinta, simpla protejare impotriva infestarii cu capuse, va protejeaza cainele de o boala potential mortala.

Este foarte important ca protectia impotriva infestarii cu capuse sa se faca timpuriu, chiar si in timpul iernii in cazul cresterii temperaturii externe .

Este foarte importanta administrarea corecta, conform cu indicatiile medicului veterinar si cu instructiunile de folosire, precum si repetarea la timp a deparazitarii externe.

Dr.med. vet. Catalin Manea

© 2008 PetSmile.ro. Toate drepturile rezervate. PetSmile is proudly powered by WordPress
Entries (RSS) and Comments (RSS).